Seřízení spalovacího motoru v modelu

06.09.2010 20:59

Teď jsem na své flash paměti "vyštrachal" popsaný návod na seřízení spalovacích motůrků, který obsahuje docela přínosné informace hlavně pro začínající modeláře. Já sám motory seřizuji dlouhou dobu stejným postupem a zatím jsem nic lepšího nevymyslel, takže tímto předávám k vašemu využití nezměněný text, který jsem shodou okolností nyní objevil. Tímto i děkuji tomu, kdo text sepsal (a ušetřil mi tím práci), ale nějak jsem si tehdy opomněl poznamenat jméno autora (kterému se tímto omlouvám za "vypůjčení" textu.

Seřízení motoru v modelu:

             Seřízení provádíme na již částečně zaběhnutém motoru a popsáno bude seřízení „dvoujehlového“karburátoru. První jehla –palivová- (většinou je k této jehle přivedena hadička s palivem) slouží k nastavení bohatosti směsi pro chod motoru v max. otáčkách (otevřený karburátor). Druhá jehla –volnoběžná- slouží k omezení vstupu paliva pří volnoběžných otáčkách. Zajistí správnou bohatost směsi pro volnoběh (málo vzduchu) a pro rychlý přechod do max. otáček. Volnoběžná jehla je u různých výrobců řešena rozdílnými způsoby, ale funkce zůstává vždy stejná.
              V první řadě musíme seřídit motor v max. otáčkách s plně otevřeným karburátorem. Po nastartování motoru pomalu po zoubku, nebo dvou přitahujeme palivovou jehlu a hledáme hranici, kdy motor přestane zvyšovat otáčky. Dalším přitahováním této jehly směs moc ochudíme a otáčky začnou klesat (motor se začne dusit). Jehlu povolíme a snažíme se tímto způsobe najít hranici s max. otáčkami.
Když se to podaří a tuto hranici najdeme, povolíme jehlu o tři zoubky, otáčky motoru by měly nepatrně poklesnout. Model s takto seřízeným motorem postavíme vrtulí kolmo vzhůru a otáčky nesmí klesnout. Motor se mírně ochudí, ale na to jsme se připravili mírným povolením jehly pod max. otáčky.
Když i tak dojde k poklesu otáček a dušení motoru, vrátíme model do vodorovné polohy (motor se rozběhne), povolíme jehlu o další dva zoubky a postup znovu opakujeme. Musíme dosáhnout toho, že změna polohy modelu nebude na chodu motoru znát. Tím máme seřízený chod v max. otáčkách a na palivovou jehlu dál nesaháme!!!
                   Po zahřátí motoru začneme seřizovat volnoběh. U nastartovaného motoru zavřeme vstup vzduchu do karburátoru na štěrbinu širokou asi 1,5 mm. Otáčky motoru klesnou a dál by neměly pomalu samovolně klesat. Ve většině případů dál samovolně klesají (motor se přeplavuje palivem). Pomalu přidáme plyn a motor rozběhneme na max. otáčky. Pár sekund necháme plný plyn, motor se vyčistí od přebytečného paliva „vykašle se“ a naplno se rozběhne. O čtvrt otáčky přitáhneme volnoběžnou jehlu a pokus opakujeme. Musíme takto najít hranici, kdy motor po stažení plynu nebude dál samovolně snižovat otáčky. Dobu staženého plynu postupně prodlužujeme a po přidání plynu posloucháme rozběh motoru do max. otáček. Když při rozběhu motor začne vynechávat (zakucká), má ve volnoběhu ještě moc paliva. O tři zoubky přitáhneme volnoběžnou jehlu a dál zkoušíme. Přebytek paliva při volnoběhu se dá zjistit i zaškrcením palivové hadičky. Pokud motor po zaškrcení palivové hadičky dál běží v pravidelných volnoběžných otáčkách, má stále moc povolenou volnoběžnou jehlu a tím nasáto moc paliva. Postupným přitahováním volnoběžné jehly můžeme dosáhnout druhé možnosti, chudé směsi pro volnoběh. Projeví se to pomalým rozběhem do max. otáček. Motor se jakoby přidusí a nemůže se rozběhnou. V tomto případě volnoběžnou jehlu o dva zoubky povolíme. Dobře seřízený motor musí reagovat na rychlý pohyb plynové páky bez zpoždění a bez vynechání. Je to naprosto stejný chod motoru jako při řezání dřeva motorovou pilou. Ať děláte cokoliv (seberychlejší přidání, nebo stažení plynu) motor musí stále přesně reagovat.
                 Po tomto seřízení se může stát, že budou volnoběžné otáčky vyšší než si představujeme. Vyřešíme to nepatrným zmenšením štěrbiny vstupu vzduchu pro volnoběh a funkci karburátoru odzkoušíme. Je možné, že budeme muset volnoběžnou jehlu znovu doladit. Musím připomenout, že se při ladění volnoběhu nedotýkáme hlavní palivové jehly!

© 2009 Práva Mirka prostředního vyhrazena :-)

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode