Seřízení nového spalovacího motoru pro záběh

17.02.2010 21:58

Seřízení motoru pro záběh vyžaduje udržet motor v chodu a zajistit mu chod s velmi bohatou směsí - kvůli dobrému mazání a chlazení. Motor při záběhu běží s úplně otevřeným šoupátkem karburátoru - s největší dírou pro vstup vzduchu.

* Motor naskočil a běží. Přidávejte postupně plyn a snažte se udržet motor v chodu následujícími zásahy do seřízení hlavní trysky (volnoběžná nás v tuto chvíli nezajímá). Zkuste jehlu pomalu otvírat. Otáčky:
o klesají za koktavého zvuku motoru (přiliš bohatý)- pokračujte bodem "Přivírejte jehlu"
o stoupají, motor byl příliš chudý - pokračujte bodem "Otvírejte jehlu"
* Další seřizování dělejte a záběh motoru proveďte s plným plynem - tedy s úplně otevřeným vstupem vzduchu do motoru.
* Otvírejte jehlu tak dlouho, dokud nedosáhnete maxima otáček a daší otvírání jehly vede ke snižování otáček a koktání motoru.
* Přivírejte jehlu tak dlouho, dokud to vede ke zvyšování otáček.
* Pokud motor běží už více než 15-20 vteřin, odpojte žhavení.
* Jehlu ještě malinko otevřete až dosáhnete mírně nepravidelného chodu. Obohatíte tak malinko směs a motor se bude lépa mazat. Projeví se to větší kouřivostí motoru. V tomto režimu nechte motor běžet doporučovanou dobu pro záběh (15 minut?). Motor by si po celou dobu měl udržovat přibližně stejné otáčky. Pokud po minutě dvou najednou ztrácí otáčky až do zastavení, znamená to, že se zadírá. Nastartujte ho znovu a hlavní jehlu ještě trochu otevřete aby se motor ještě více mazal (motor běží na opravdu velmi bohatou směs - množství oleje opouštějícího výfuk je značné).
* Záběh ukončete zavřením karburátoru pákou plynu a stažením trimu. Nechce-li motor zhasnout, ucpěte mu karburátor prstem.

P.S. - obsah textu vypůjčen od pana Kolmana
 

© 2009 Práva Mirka prostředního vyhrazena :-)

Vytvořte si web zdarma!Webnode